Ekonomist eğitmen ve ülkemizi yurtdışında farklı kıtalarda temsil etmiş, çok kültürlülüğün ve kapsacıyılığın 5 kıtada sesi olmuş, yine farklı kıta ve coğrafyalarda olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli sanatsal ve tarihi arkeolojik kazılar sırasında kazı ekiplerinin yanında yer almis ya da kazı sonrası bölgelerde incelemelere katılmış sabrın ve emeğin değerini kazılar esnasında bir kez daha deneyimleyerek hissetmiş çok yönlü dünya gezgini sanatçı (Resim, Tiyatro, Dans, Drama, Koreografi, Edebiyat, Şiir ) Hicran Çiğdem Yorgancıoğlu, Yeser Art Design Yeşer Yelmez küratörlüğünde Ressam sanatçı Şerife Altunbaş’ın 7. kişisel sergisi “Kültürel Katmanlar” açılış öncesi Pera Palace Hotel Galata Fuaye alanında özel davetliler, için düzenlenen resepsiyon ve kokteyle katıldı.
Yorgancıoğlu Kokteyl esnasında sanatçılar arasında kurulan sanat bağının sohbetleri vesilesiyle Agatha Christie’nin Pera Palace hikayelerini ve Türkiye’deki arkeolojik kazılara Antakya ‘ya kadar Christie’nin yolculuğunu ve içinde Mezopotamya sözü geçen gizemli kitabının hikayesini anlattı .Hikayenin anlatımı esnasında Sanatçı Şerife Altunbaş In eserlerinin verdiği ilhamın yanısıra 6 Şubat depreminin hüznünün verdiği ruh halininin etkileri olduğunu da belirtti. Ben bu sergiye baktığımda tarihin arka salonunu, mutfağını sandık odalarını tavan arasını izliyorum. Höyükler arasından geçiyorum .Çift başlı aslan figürlerinin içinde medeniyetten medeniyete geziyorum dönüşüyorum, Kaya mezarları izlencelerimi anımsıyorum.Bazen define görüyorum. Saklı bir hazine görüyorum. Eserlere bakınca “sanatın binbir halini görüyorum, binbir gece masalı anlatılmaya”
Dünya genelinde Asya ve Afrika kıtalarında Fillerle ilgili Öksüz Yurtlarını gezen fillerle Taylan Sri Lanka Afrika Malezya gibi farklı coğrafyalarda aynı zamanda bunların içinde nehirde fillerle yüzmek dahil etkinliklere katılmaktan ve fildişi avcılığının önlenmesine (Asya ve Afrika’da ) yönelik çeşitli kampanyalara destek vermektedir. Şerife Altunbaş’ın medeniyetlerin birleşmesini temsil eden sergisindeki Fil tablosu ile ilgili sanatçının hikayesi de merak konusu dedi.
Çiğdem Yorgancıoğlu’nun çeşitli yağlıboya akrilik kanvas üzerine 70x sanatsal çalışmaları Pera Palace Otelde 2004 – 2005 li yıllardan sonra çeşitli müzayedelerde Eserleri Librairie de Pera kataloglarında yer aldı . Aynı zamanda bir sanat koleksiyoneri olan Yorgancioglu, Yurtdışından tablolarını alanlara müzayedelerde almış olduğu eserleri hediye etti. Pera Palace 2004 müzayedesinden en yüksekk peyi vereerek satın Ekrem Kadak tablosunun ise hala kendisinde olduğunu ve özenle muhafaza ettiğini bildirdi. Açmış olduğu sergilerinde Agatha Christie’nin öykülerinde Pera Palace’Ive kayboluş öyküsünü muhakkak anlatımına ekleyen Yorgancıoğlu; Şerife Altunbaş’ın eserlerine dair” Adeta tarihin derinliklerinde güneşin altında bir arkeolojik kazı gerçekleştirmenin zorlu emeği ile farklı medeniyet ve kültürlerin katmanlarını iç içe geçirmiş.
Çağlar boyu Asya kıtasını Avrupa’ya bağlayan köklü estetik bir kültür kazısının, Neolitik ve Kalkolitik dönemler de dahil arkeolojik buluntuların geleneksellik ve modernite arasında, hele de “yüzyılın felaketi” olarak addedilen 11 ili etkileyen acı depremin yıldönümünün arifesinde tarihin katmanlarının da deprem deprem üstüne kurulduğunu da düşünerek sanatın coşkusuyla, hüznünü aynı anda iç içe geçirerek duygularımızı değiştiren ve dönüştüren sanatçının emekleri son derece değerli. Daha fazla şey söyleyebilmem için derinlikli ve katmanlı bir kültür sanat sohbetinin ardından diyebilirim. Önünde fotograf çektiğimiz Roma medeniyetini yansıtan atların Romalılar için olduğu kadar sanatçı için de anlamını bilmek ve anlamak önemli . Sonra tarihin kronolojisi ile sanatçının kendi içindeki ve eserlerindeki kronolojisini de bilmiyorum merak ediyorum. Ressam Sanatçının, ‘’Kültürel Katmanlar’’ sergisi ile nakletmek istediği mesaj kendi anlatımıyla “geçmişten günümüze uzanan tarihi yolculukla bir köprü kurup, var olan değerlerimizi sanatın evrensel dili ile gelecek nesillere aktarmak imiş bence bunu olabildiğince başarmış .Medeniyetler ve mitolojileri buluşmuş. Ayrıca Sanatçının, burada sanatla sanatçıları buluşturması da güzel. Zaten sanatın bir işlevi de bu değil mi sanat insanları birleştirir. Yeni sanatçılarla da tanıştım, sohbetlerimiz son derece ilham verici idi. 130 yılı aşkın tarihe tanıklık eden Pera Palace Hotel’de Önümüzdeki günler değerli sanatçı ile Chi Ci Talks’da eserlerini kendi anlatımları ile de dinleyeceğiz ” dedi.
Kısa sanat sohbetlerden seçkiler: Çiğdem Yorgancioğlu’nun “Pera Palace herhalde bu eserlerden istiyordur şu anda tam karşımızdaki tablonun hiç otelden gidesi yok sanki .Hep burada kalacakmış gibi kök salmış” sözlerinin ardından Şerife Altunbaş zaten o tablonun adı “Pera” Bakın, renkler, motifler kirişler hepsi Pera’yı yansıtıyor” sözleri dikkat çekici ve güne kalıcı iz bırakanlar arasında idi.
ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU VE PERA PALACE
Çiğdem Yorgancıoğlu’nun çeşitli yağlıboya akrilik kanvas üzerine 70x sanatsal çalışmaları Pera Palace Otelde 2004 – 2005 li yıllardan sonra çeşitli müzayedelerde yer aldı Librairie Pera kataloglarında yer aldı . Aynı zamanda bir sanat koleksiyoneri olan Yorgancioglu ,Yurtdışından (ABD,Fransa) tablolarını alanlara müzayedelerde almış olduğu eserleri hediye etti. Pera Palace 2004 müzayedesinden en yüksekk peyi vereerek satın Ekrem Kadak eseri tablosunun ise hala kendisinde olduğunu ve özenle muhafaza ettiğini bildirdi.Açmış olduğu sergilerinde Agatha Christie’nin öykülerinde Pera Palace’Ive kayboluş öyküsünü muhakkak anlatımına,verdiği eğitim ve konferanslara ,gerçekleştirdiği atölyelere ekleyen Çiğdem Yorgancıoğlu ; Şerife Altunbaş’ın eserlerine dair ” Adeta tarihin derinliklerinde güneşin altında bir arkeolojik kazı gerçekleştirmenin zorlu emeği ile farklı medeniyet ve kültürlerin katmanlarını iç içe geçmiş dedi.
Pera Palace Hotel Galata Fuaye alanında sergi bugün başlıyor ve 5 Mart tarihine kadar Pazar hariç her gün 13:00-19:00 arası gezilebilir.
Birbirinden güzel ve bakanı tarihin derinlikleri içine alan sanat çalışmaları tüm davetliler tarafından beğeni ile izlenen Şerife Altınbaş’ın Anadolu topraklarında yaşayan kadim medeniyetlerin kültürünü ve kültür çeşitliliğini yansıtan eserleri arasında Hun Türkleri, Selçuklu İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğuna ait taş kabartmalar, duvar freskleri, mozaik, ikonografi ve sembolleri kendine özgü üslubu ile yeniden yorumlayarak sanatına aktaran sanatçı Altunbaş ve Yorgancıoğlu kısa sanat sohbetlerinin yanısıra ilerleyen günlerde bir Cigdem Yorgancioglu Chi Ci Talks -Art-Chi sanat sohbeti gerçekleştirecektir.