Denizler Yaşasın / Deniz Temiz Derneği / 30 Dakikada 50 Kg Atık Temizlendi
Koton, suya, doğaya ve insana saygı anlayışıyla hayata geçirdiği Marmara Denizi’ni Yaşatalım temalı tshirt koleksiyonunun satışından elde edilen gelirin yarısını DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’ya aktardı.
TURMEPA’nın Mavi Kıyılar projesi kapsamında Kınalıada’da belirlenen bölgenin kıyı temizliği Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk ve Suya Saygı koleksiyonunun ilham kaynağı, dünya serbest dalış rekortmeni, milli sporcu ve UNDP Türkiye’nin sudaki yaşam savunucusu Şahika Ercümen’in katılımıyla yapıldı. Şahika Ercümen’in dip temizliği yaparak destek olduğu davete Ayşegül Dinçkök, Ebru Şallı, Güven İslamoğlu, Ayşe Arman, Savaş Karakaş gibi isimler katıldı. “Denizler yaşasın diye”, 30 dakikada toplam 50 kg atık toplandı.
Sürdürülebilirlik çalışmalarını Yaşama Saygı çatısı altında toplayan ve dünya serbest dalış rekortmeni, milli sporcu ve UNDP Türkiye’nin sudaki yaşam savunucusu Şahika Ercümen ile “Suya Saygı” projesine imza atan Koton, aynı zamanda Türkiye’nin Better Cotton imzacısı ilk markası…
Deniz temizliğine dikkat çek!
Sürdürülebilirlik çalışmaları arasında denizleri iyileştirmeye yönelik olarak TURMEPA ile iş birliğine imza atan Koton, deniz temizliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Marmara Denizi’ni Yaşatalım temalı bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyonun satışından elde edilen gelirin yarısını Marmara Denizi’ni koruma çalışmalarına yönlendiren Koton, dünyanın suyla ilgili karşı karşıya kaldığı risklere dikkat çekti. TURMEPA ile Mavi Kıyılar Projesi’ne dahil olan Koton, Kınalıada’da kıyı koruma programındaki bir kıyıyı sahiplendi.
Koton sürdürülebilirlik gönüllüleri ve sürdürülebilirlik komitesi üyelerinin de katıldığı Kınalıada’daki projeye, kıyı temizliğinde atıkları ayrıştırarak destek olan dünya serbest dalış rekortmeni, milli sporcu ve UNDP Türkiye’nin Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Ercümen, sembolik bir dalış gerçekleştirerek kıyının dip temizliğine katkıda bulundu. Ercümen, konuya ilişkin ‘Suyun altındaki yaşamın tüm ekosistem için hayati önem taşıdığını bilmemiz ve bu konuda hepimizin sorumluluk sahibi olması gerekiyor. Koton ve TURMEPA iş birliği ile Kınalıada’da gerçekleştirdiğimiz deniz ve kıyılardan atık toplama projesinin farkındalık yaratacağını düşünüyorum’ dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ise sürdürülebilirliği Koton olarak iş stratejilerinin merkezine yerleştirdiklerini vurguladı. Yılmaz ‘Bugün TURMEPA ile birlikte Kınalıada’da gerçekleştirdiğimiz Mavi Kıyılar Projesi için sürdürülebilirlik komitemizden temsilcilerimiz ve gönüllülerimizle bir arada olmaktan çok mutluyuz. Koton Suya Saygı koleksiyonumuzun 3 sezonunda dünyamız 150 milyon litre su tasarrufu sağladı. 721 bin adet pet şişe geri dönüştürüldü. 2.587 kg daha az pestisit kullanıldı. 1 miyon 405 bin kg daha az karbon emisyonu gerçekleşti. 33 yıldır büyümeye odaklanmış, daha da büyümek isteyen bir marka olarak sürdürülebilirlik bizim için doğal bir odak alanı, temel bir pusula’ dedi.
Koton Suya Saygı projesinin kazanımları
Koton’un Suya Saygı projesinin kazanımlarına değinen Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz “Beş yıl sonundaki hedefimiz ise yüzde 60’a ulaşmak. Toplam 5 yıllık BC taahhüdümüz sonucunda, dünyamızın kazanımları şöyle olacak:
• Yaklaşık 8 milyon m3 su tasarrufu elde edilecek. Bu miktarı gözünüzde canlandırmak için yaklaşık 25 bin hanenin ortalama 1 yıllık su tüketimine denk geldiğini söyleyebilirim.
• Yaklaşık 5 ton daha az kimyasal ilaç (pestisit) kullanılacak
• Yaklaşık 750 ton daha az kimyasal gübreye ihtiyaç olacak
• Verimlilik artışıyla yaklaşık 1.100 ton daha fazla pamuk elde edilecek ya da başka bir deyişle yaklaşık 4 milyon tshirtlük pamuk, sadece verimlilik artışından sağlanacak”.
Suya Saygı koleksiyonuyla 3 sezon müşterisiyle buluşan Koton’un Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, üretim aşamasında dünyamızın kazanımlarını ise şu şekilde açıkladı: 150 milyon litre su tasarrufu sağlandı. 721 bin adet pet şişe dönüştürüldü. 2.587 kg daha az pestisit kullanıldı. 1 milyon 405 bin kg kilogram daha az karbon emisyonu gerçekleşti. Çiftlik balıklarından arta kalan ve doğayı kirletme potansiyeli olan balık pulu kullanılarak üretilen kumaşlara yer vererek 2500 adet balık pulu atığı geri dönüştürüldü.
#DenizTemizDerneği / #DenizlerYaşasın / 30 Dakikada 50 Kg Atık Temizlendi
Aslı Enver #YeniProfilResmi #DemetÖzdemir #BeyazLeke Kenan Şubat 2023 Telefon #iPhone #Siren Mesaj #400KöpekNerede #kutsalcumartesi https://t.co/in8MmOk9cy –
— Türkiye Haber Portalı (@Turhapo) November 12, 2022