Türkiye Haber Portalı Logo 2
Afrika İletişim Stratejisti Çiğdem Yorgancıoğlu Ve Afex2024

Afrika İletişim Stratejisti Çiğdem Yorgancıoğlu Ve AFEX2024

107 ülke gezmiş olan dünya gezgini, ekonomist, eğitmen, yazar, enerji ve bilişim sözleşmeleri uzmanı, adli bilirkişi, bilgi güvenliği ve tedarik zinciri yönetimi başdenetçisi, iş güvenliği ve risk uzmanı, moderatör, konuşmacı, noter yeminli tercüman, lisanslı sporcu, antrenör ve sporcu koçu, öğrenci koçu, mentor, etnik dans koreografı, performans sanatçısı ve Afrika sevdalısı Çiğdem Yorgancıoğlu, etkinliğe katılan davetlilerden biriydi.

Kenya’dan Sudan’a, Güney Afrika’dan Mısır’a, Libya’dan Tunus’a pek çok ülkede dünya gezisi programının yanı sıra, Afrika’da safari ve MIM CHI 360 Afrika kabile dansları performansları gerçekleştiren Çiğdem Yorgancıoğlu, aynı zamanda Afrika’daki fil öksüz yurtlarını ziyaretleri, Chi Ci Talks – Chi Kuna Matata Sohbetleri, safari programlı doğum günü kutlamaları, Kızıldeniz’de scuba dalışları ve Afrika kabileleri ile söyleşileri ile öne çıkmıştır. TRT radyolarında “Seyyah” programında dünya gezgini olarak haftalarca Afrika anılarını ve Afrika’da yaşam, kültür, sanat, sağlık, ekonomi, bilişim, inovasyon, girişimcilik, iletişim dili, risk yönetimi, etnik kültürler, siyaset ve dans tiyatrosu konularında yaklaşık 30 dakika süren programlarda Afrika ülkelerinin kültür ve iletişim dilinin hassasiyet ve inceliklerini, risk odaklı ve tasarımcı düşünmeye uygun bir anlayışla anlatmıştır.

Türkiye-Afrika ilişkileri eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde çok katmanlı bir şekilde her geçen gün artmaktadır. Günümüzde Afrika’da FMCG sektöründen enerji sektörüne, havalimanlarından limanlara, kamu binalarından yollara ve tünellere altyapı projelerine kadar birçok yatırımda Türk müteahhitlerin imzası vardır. Afrika Türkiye için, Türkiye de Afrika için önemlidir. Bu noktada, Çiğdem Yorgancıoğlu, AFEX 2024 lansmanında konuşmalardan kendi izlenimlerini filtreleyerek aktardığı bir rapor yayınladı. Burada hem izlenimlerinin raporu hem de lansman içeriği bilgiler paylaşılmaktadır.

İstanbul’da Taksim Barcelo Otel’de AFEX 2024 Basın Konferansı düzenlendi. Etkinlikte, İstanbul’da 11-12-13 Kasım’da Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) organizasyonuyla AFEX Global İş Forumu ve Fuarı etkinliğinin lansmanı yapıldı. Konferansta, Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut, Afrika kıtasında 15 yıllık iş deneyimlerini paylaştı ve Afrika’da iş yapmanın dinamiklerine ve bazı kırılgan noktalarına dikkat çekecek ipuçlarına dair bilgiler sundu. Akbulut, Kasım ayında düzenlenecek AFEX 2024 öncesinde Türk iş insanlarına Afrika’daki potansiyel fırsatları anlatırken, Türkiye’nin Afrika ile stratejik iş birliklerini nasıl güçlendirebileceğine dair geniş spektrumlu bir vizyon ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl 49 ülkeden 1270 iş insanını bir araya getiren AFEX – Afrika İş Forumu ve Fuarı, bu yıl 11-12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul – Pullman Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Bu sene franchise, distribütörlük, stratejik sürdürülebilir ortaklıklar temasıyla düzenlenecek AFEX 2024, Afrika’ya uçuşlarda 1. ve dünyanın en çok şehre direkt uçuşu olan 2. şehri olan İstanbul’da, Afrika’da yatırım ve iş fırsatları arayan Afrikalı iş insanlarını ağırlayacak.

Çiğdem Yorgancıoğlu Ve Afex2024 Ile Yine, Yeniden Afrika Açılımı (2)

TABA Hakkında Birkaç Söz

Kurulduğu günden günümüze 200’ü aşkın yatırım ziyareti, sektörel ve ticari gezi, konferans, seminer, B2B ve B2G görüşmeler, trilateral forum vb. organizasyonlar ile Türk iş adamlarına Afrika gibi önemli bir pazarın kapılarını açmaya devam eden Turkish-African Business Association (TABA), Türkiye ile Afrika arasında ticari, diplomatik, sosyal ve kültürel ilişkilerin kurulmasına ve güçlendirilmesine öncülük eden bağımsız bir kuruluştur. 2012’den bu yana aktif çalışmalarını artırarak sürdüren TABA, bu alanda faaliyet gösteren iş adamları, dernekler ve diğer organizasyonlara çatı kuruluş olma görevini üstlenmektedir. Birçok Afrikalı ve Türk iş adamını bünyesinde bulunduran TABA, teşkilatlanmasını Türkiye’de ve tüm Afrika çapında sürdürmektedir.

Türkiye İçin Stratejik Önem Arz Eden Afrika’da TABA’nın Rolü, Pozisyonu ve Etkisi

TABA Başkanı Fatih Akbulut, konuşmasında Afrika’nın Türkiye için taşıdığı stratejik öneme dikkat çekerek, TABA’nın konuya verdiği önemi ve inşa ettiği kurumsal hafızayı vurguladı. Afrika’nın hızla büyüyen ekonomileri, genç nüfusu ve devasa potansiyeli ile Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğu ifade edildi. Akbulut, Türkiye’nin Afrika pazarındaki varlığını daha da büyütmek için uzun vadeli, stratejik iş birliklerinin kurulması gerektiğini belirtti. Bu tür iş birliklerinin sadece ticari açıdan değil, aynı zamanda diplomatik ve kültürel ilişkileri güçlendirme açısından da büyük önem taşıdığı aktarıldı.

Afrika’da İş Yapmanin Püf Noktalari

Akbulut, konuşmasında özellikle Afrika’da iş yapmanın zorluk,kirilganlik, fırsat ve avantajlarına yönelik konulara, ayrıca Afrika coğrafyasında sahraaltı Afrika ve Sahraüstü Afrika kavramlarının önemine işaret etti. 2009 yılından itibaren bu yana 37 farklı Afrika ülkesine yaptığı ziyaretlerden, temaslardan ve bu süreçte kazandığı tecrübelerden bahseden Akbulut, Türk iş dünyasının Afrika’da nasıl daha etkin ve sürdürülebilir işler yapacağına dair önemli doneler verdi. Fatih Akbulut’un işaret ettiği kritik noktalar arasında Afrika pazarının benzersiz özellikleri, kültürel farklılık kaynaklı alternatif iş yapma alışkanlıkları ve başarılı girişimlerin anahtarı olarak yerel iş ortaklarıyla ilişki kurulması gibi başlıklar yer aldı.

Afrika Mobil Parasi M-PESA Ile Akilsiz Telefonla Para Gönderilir

M-PESA, 2007 yılında Kenya’nın en büyük mobil şebeke operatörü olan Vodafone ve Safaricom tarafından başlatılan cep telefonu tabanlı bir para transferi hizmeti, ödemeler ve mikro finansman hizmetidir. Afrikanin mobil parasının akıllı telefona ihtiyacı yok. O zamandan beri Tanzanya, Mozambik, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lesotho, Gana, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Etiyopya’ya kadar genişletilmiş bir system. Akbulut konuşmasında parayı nakit taşımanın güvensizliğine ve M-PESA Afrika mobil parasına da dikkat çekti .

Afrika’da Başarılı Iş Yapmanin Temel Ilkelerine Dair Satiraralarından Kısa Kısa

Akbulut, konuşmasında özellikle Afrika’da iş yapmanın zorluk, kırılganlık, fırsat ve avantajlarına yönelik konulara, ayrıca Afrika coğrafyasında Sahraaltı Afrika ve Sahraüstü Afrika kavramlarının önemine işaret etti. 2009 yılından bu yana 37 farklı Afrika ülkesine yaptığı ziyaretlerden, temaslardan ve bu süreçte kazandığı tecrübelerden bahseden Akbulut, Türk iş dünyasının Afrika’da nasıl daha etkin ve sürdürülebilir işler yapacağına dair önemli doneler verdi. Fatih Akbulut’un işaret ettiği kritik noktalar arasında Afrika pazarının benzersiz özellikleri, kültürel farklılık kaynaklı alternatif iş yapma alışkanlıkları ve başarılı girişimlerin anahtarı olarak yerel iş ortaklarıyla ilişki kurulması gibi başlıklar yer aldı.

Çiğdem Yorgancıoğlu Ve Afex2024 Ile Yine, Yeniden Afrika Açılımı (3)

Afrika Mobil Parası M-PESA ile Akılsız Telefonla Para Gönderilir

M-PESA, 2007 yılında Kenya’nın en büyük mobil şebeke operatörü olan Vodafone ve Safaricom tarafından başlatılan cep telefonu tabanlı bir para transferi hizmeti, ödemeler ve mikro finansman hizmetidir. Afrika’nın mobil parasının akıllı telefona ihtiyacı yok. O zamandan beri Tanzanya, Mozambik, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lesotho, Gana, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Etiyopya’ya kadar genişletilmiş bir sistem. Akbulut, konuşmasında parayı nakit taşımanın güvensizliğine ve M-PESA Afrika mobil parasına da dikkat çekti.

Afrika’da Başarılı İş Yapmanın Temel İlkelerine Dair Satır Aralarından Kısa Kısa

Akbulut, Afrika’da başarılı olan iş tarzının belirgin ve mühim özelliklerini şöyle sıraladı:

  • Doğru filtrelemeyi, doğru profillemeyi saptamak, doğru iş ortakları ve yerel durumsal bağlantılar kurmak, doğru ülkeleri seçmek.
  • Kültürel farklılıkları ve hassasiyetleri anlamak ve bu farkındalıkla hareket etmek.
  • Uzun vadeli planlama ve sabırla güven ilişkisi oluşturmak.

İşi doğru strateji ile paketlemek olmazsa olmazlardan.

Vize, En Can Alıcı Zorluk Noktalarından Biri

  • 5 milyar USD’den 34 milyar Amerikan dolarına yükselen ticaret hacminin dinamiğini görebilmek.
  • 1960-70-80’lerin Türkiye’sini yaşayan Afrika’yı ve açılım, gelişim dinamiklerini görebilmek.

İstanbul, Afrika’nın Kalbi

AFEX 2024, Afrika’ya uçuşlarda 1. ve dünyanın en çok şehre direkt uçuşu olan 2. şehir olan İstanbul’da, Afrika’da yatırım ve iş fırsatları arayan Afrikalı iş insanlarını ağırlayacak. İstanbul, Afrika’ya en çok bağlı olan şehir. TABA Başkanı Akbulut, bazı ülkeler için Afrika içi ulaşımın İstanbul üzerinden yapılmasının kolaylığına vurgu yaparak “İstanbul, Afrika’nın kalbi” dedi. İstanbul’da Afrika’nın farklı noktalarına 3 ila 11 saatte havadan ulaşabildiğinin altını çizerken, birçok uluslararası şirketin Afrika ofisini İstanbul’da açtığını belirtti. Bu örneklerden biri Çin Shein Türkiye Ofisi idi. Yeterli paraları olmadığı için Afrika’da Çin kadar hızlı aksiyon alınamadığını söyleyen Akbulut, Afrika’nın hızla büyüyen ekonomileri, genç nüfusu ve devasa potansiyeli ile Türk dünyası için fırsatlar sunduğunu ifade etti. Akbulut, Türk iş insanlarına Afrika’ya uzun vadeli yatırımlar yapmaları yönünde çağrıda bulunarak, bu büyük kıta genelinde kalıcı ve sürdürülebilir başarıya ulaşmanın ancak bu şekilde mümkün olacağını belirtti.

AFEX’in Önemi ve Beklenen Katılımcı Profili: 70 Ülkeden 2 Binden Fazla Katılımcı

Akbulut, Kasım ayında düzenlenecek AFEX 2024’ün Afrika ile iş yapma hedefindeki şirketler açısından eşsiz bir platform sağladığına dikkat çekti. TABA’nın katkılarıyla 70 farklı ülkeden ve çeşitli sektörlerden 2 binden fazla iş insanının ağırlanacağı planlanan AFEX 2024, iş dünyasının önde gelen aktörlerinin yanı sıra farklı profildeki katılımcılar sayesinde nitelikli ve verimli ilişkilerin temelinin atılacağı benzersiz bir etkinlik olacak şekilde kurgulanmış.

Çiğdem Yorgancıoğlu’nun Sözlerinden Satır Araları

Davetli bulunduğu AFEX 2024 lansman etkinliğinde söz alan Çiğdem Yorgancıoğlu, Afrika’da iş ve yatırım fırsatlarının içine sektör yatırımlarını, startup/scale-up projelerinin ve üniversite iş birliklerinin önemine de dikkat çekti. TABA Başkanı Fatih Akbulut’a yönlendirdiği sorulardan biri de bu konuda girişimleri olup olmadığına dair oldu. Dünya gezgini, ekonomist Çiğdem Yorgancıoğlu konferansta bilgi güvenliği, enerji yatırımlarının yanı sıra Afrika’ya yönelik adım atılan bu inisiyatifleri aynı zamanda kültürel çeşitlilik olarak da gördüğünü vurguladı. Bir diğer vurgusu ve sorusu ise yapılan yatırımlardan elde edilen etkinin aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de etki edebileceğine yönelikti.

Enerjiden tarıma, sağlıktan bankacılık sistemine, inovasyona kadar birçok alanda karşılıklı yatırım fırsatları mevcut. Türkiye-Afrika arasındaki ticaret, kültür ve uluslararası refah ve barış açısından potansiyeli açığa çıkarıp değerlendirecek ve harekete geçirebilecek noktaları değerlendirmek, iş birliğinin güçlü yönlerini ele almak son derece değerli. TABA ve AFEX’i de bu kapsamda görmekteyim şeklinde konuşan Yorgancıoğlu, başta güneş enerjisi olmak üzere olası yenilenebilir enerji projelerine ilişkin risk ve fırsatlara yönelik görüşlerini de toplantının akışına göre ilerleyen saatlerde paylaşacağını belirtti.

Etkinlikteki konuşma, saptama ve sorularının yanı sıra Kurumsal Yaşam, İnovasyon ve İş Dünyası Risk Uzmanı ve aynı zamanda Stratejisti olan Çiğdem Yorgancıoğlu, etkinlik molasında ve sonrasında, Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut, Mısır Afrika İş Adamları Derneği Başkanı Dr. Yousri El-Sharkawi ve Mısır Afrika İş Adamları Derneği üyesi, bu etkinlikte grubun mali ve idari danışmanı olan Shahab Fekry ile temaslarda bulundu. Dr. Yousri El-Sharkawi ve Yorgancıoğlu ayrıca üniversiteler ve startup projelerinde iş birlikleri konusunda gelecek vizyonuna dair fikir alışverişinde bulundular.

Afrika’nin Iki Yüzü Afrika Önyargisi -Pullitzer Ödüllü O Fotoğraf – Afrikali Cocuk Ve Akbaba

AFEX 2024 Kasım etkinliğinin 19 Eylül tarihli lansmanının basın konferansı ve kahve molası sonrası gerçekleşen ikinci bölümünde, Afrika kıtasındaki 15 yıllık iş deneyimlerini “15 Yılda Afrika Bana Ne Öğretti” adlı sunumuyla paylaşan Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut, sunumundaki kendi ifadesi ile 5N1K analizinde de Türk iş insanlarına Afrika’ya uzun vadeli yatırımlar yapmaları yönünde çağrıda bulundu ve kıta genelinde kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı yakalamanın ancak bu şekilde mümkün olacağını belirtti.

Gündeme getirilen noktaların kıtayla ilişkileri güçlendirme gayretlerinde girişimcilere ve yatırımcılara kılavuzluk sağlanmasını amaçlayan Akbulut’un sunumundaki bir fotoğraf, Yorgancıoğlu için başlı başına bir seminer konusuydu.

Bu analiz esnasında, Türkiye’deki sanılan Afrika algısına dikkat çekmek için ilk yansıda, 1994’te fotoğraf dalında Pulitzer Ödülü kazanan G. Afrikalı fotoğraf sanatçısı Kevin Carter’ın, kurak Sahra altı Afrika ülkesi olan Sudan’da çektiği bir fotoğraf vardı. Akbulut, bu cılızlıktan ölmek üzere olan siyahi küçük çocuk ile yakınında tüneyen akbabayı, yani bu fotoğrafı tercih etmişti. Çiğdem Yorgancıoğlu, gerek BM konuşması gerekse de dünyanın çeşitli kıtalarında Türkiye’yi temsilen yaptığı dünya barışının tesisi ve yoksulluğun giderilmesi hamlelerine ilişkin etkinlik ve konuşmalarında bu fotoğraftan bahsetmiştir. BM kampına yürürken bitkin düşen çocuğun ve onun ölmesini bekleyen akbabanın hikayesidir o fotoğraf. Afrika’daki kıtlığı ve açlığı dünyaya yeniden hatırlatan bir fotoğraftır. Ebeveynleri yardım uçağından yemek almak için gittiklerinden dolayı yalnız kalan bu çocuğa doğrudan neden yardım etmedi diye ağır eleştiri oklarına maruz kalan fotoğrafçının, sonrasında depresyona girerek intihar etmesi de dünya kamuoyunda en az fotoğrafın kendisi kadar konuşulmuştu.

Afrika’nın en zengin insanlarının servetlerine yönelik Forbes araştırmasındaki ilk 500’deki 20 kişinin Afrikalı olması örneğine de yer veren Akbulut, bölgede bilhassa Nil Nehri özelinde tarım yapabilmenin geniş olanakları olmasına rağmen aktif tarım yapmayan Afrikalıların bulunduğuna ve bunun da bir iş fırsatı olabileceğine değindi. McKinsey’in CEO’su Dominic Barton’un “McKinsey’in gelecekteki CEO’ları Afrika’da bir yerlerde” sözleri de sunumunda akılda kalıcı satır aralarından biriydi.

Sustainable Partnership (Sürdürülebilir Ortaklık), akılda kalıcı vurgulardan biriydi ve Afrika’da farklı profillere uygun iş birlikteliklerinin önemine de dikkat çekildi. Kısaca müşterilere mükemmel sonuç sunmak amacıyla geniş bir ağda, özgün ve stratejik ortaklarla yerel ve uluslararası uzmanlarla iş birliği içinde çalışarak profesyonel hizmetler sunmanın kazanımlarına işaret ediyordu konuşma.

Türkiye – Mısır ve Afrika Ülkeleri

TABA Başkanı Akbulut, Mısır tarafıyla çalışmaktan memnuniyet duyduklarını, Türk özel sektör topluluğunun Mısır ve Afrika’daki meslektaşlarıyla yakınlaşma ve iş birliği konusunda güçlü bir istek duyduğunu belirtti. TABA’nın Afrika içinde bağlantılarının olduğunu ve 7.000’den fazla Türk şirketiyle iletişimde olduklarını, Mısır’ı güçlü bir üretim üssü haline getirmek istediklerini ve Mısır ile Türkiye arasındaki iş birliğinin Afrika ve Avrupa pazarlarında her iki ülke için de ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Kasım ayındaki yaklaşan AFEX etkinliğinin ivme, yakınlaşma ve refaha tanıklık etmesini ve “Türkiye – Mısır – Afrika ülkeleri” olarak üç taraf arasında olumlu anlaşmalar, rakamlar ve sonuçlar elde edilmesini umduğunu belirtti.

Mısır-Afrika İşadamları Derneği Başkanı Dr. Yousry El-Sharkawi, “AFEX 24” Lansmanında

Konferansta oturumda bulunan Uluslararası Yatırım Danışmanı ve Ekonomik Kalkınma Uzmanı, EABA-H.O.C Başkanı Dr. Yousri El-Sharkawi, bu seneki AFEX 24’ün TABA Başkanı Akbulut ile beraber bir diğer mimarıydı. İstanbul’da, büyük bir sergi, ikili toplantılar, yuvarlak masa toplantıları ve çalıştaylar arasında başlatılacak AFEX 2024’ün bu seneki versiyonu, Türk-Afrika İşadamları Derneği ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği’nin ortak himayesinde başlatıldı.

Dr. El-Sharkawi, “İstanbul’dan, en büyük kapsamlı ekonomik etkinlik olan ‘Türk – Mısır – Afrika AFEX2024’ü gelecek Kasım’da başlatıyoruz. Afrika iş birliğini geliştirmek için Mısır Afrika İşadamları Derneği (EABA) ve Türk Afrika İşadamları Derneği (TABA) arasında ortak iş birliği olmalı” dedi. Konuşmasında, Türk Afrika İşadamları Derneği ve Mısır Afrika İşadamları Derneği’nin ortak sponsorluğunda düzenlenmesine de değinen Dr. Yousri El-Sharkawi şu şekilde konuştu:

“AFEX bu versiyonu, Türk-Afrika İşadamları Derneği ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği’nin ortak sponsorluğunda lanse edilecek. İlk kez, organizasyon iki şirkete atandı; bunlardan biri Türk, Kian Predixion Şirketi ve diğeri Mısırlı, Eng. Mohamed Ali Saad başkanlığındaki Mısır MHZ International Group. Bu grup, çeşitli ticaret, yatırım ve teknoloji gruplarından biri ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği üyelerinden biri. Bu etkinlikte grubun mali ve idari danışmanı olan mali müşavir Shehab Fikry tarafından temsil edildi.”

Mısır-Afrika İşadamları Derneği Başkanı Dr. Yousri El-Sharkawi, konferansta yaptığı konuşmada Türk ve uluslararası basın mensuplarına bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türk ve Mısır özel sektörlerinin ortak çalışma, ticaret ve yatırımı genişletebildiğini, iki ülke arasındaki yakınlaşma ve oluşan anlayışın, iki ülke liderlerinin ulaşmak istediği hedeflere ulaşmak için tüm kapasitelerimizi harekete geçirmemiz için en önemli motivasyon olduğunu, 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hayalinin zor olmadığını, 3 yıl içinde Afrika’da birlikte 150 milyar dolarlık bir hedefe ulaşmayı sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. El-Sharkawi, derneğin Afrika finans ve iş topluluğunun en önemli kuruluşlarından biri haline geldiğini, Afrika kıtası dışındaki iş ortaklarıyla koordinasyon halinde yeni bir yaklaşım benimsediklerini, Türkiye’nin her zaman özel sektörüyle ortak Afrika çalışmalarını entegre etmek için iş birliği yapmayı hedefledikleri ülkelerin başında geldiğini söyledi. Dernekte seçkin üyeler ve çeşitli elit yatırımcı ve tüccar grupları olduğunu, herkesin çıkarlarını sağlayacak şekilde iş birliği yapmaya hazır olduklarını, kıtanın fırsatlar kıtası olduğunu ve tüm bunlar için de varlıklarının gerekli olduğunu vurguladı.

Dr. El-Sharkawi, aynı zamanda H.O.C’un da başkanıdır. H.O.C, Orta Doğu ve Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki en büyük, uzmanlaşmış ve kapsamlı danışmanlık firmalarından biridir. Uzmanlardan ve çok uluslu danışmanlardan oluşan bir ekip aracılığıyla entegre danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Tüm farklı yatırım sektörlerine hizmet etmek için birçok alanda uzmanlıkları bulunmaktadır. Bunlar arasında gıda ve ikram, tıbbi, endüstriyel, yatırım tarımı ve gıda güvenliği projeleri, müteahhitlik, inşaat, gayrimenkul yatırımı, su işi, lojistik ve ulaştırma işi, eğitim ve öğretim sektörleri de bulunmaktadır. Oturum sunumu sonunda Dr. El-Sharkawi’ye katılım ve teşekkür plaketi Akbulut tarafından takdim edildi.


Index Sitemap URL List

Turhapo Logo 2
Türkiye Haber Portalı Logo 2
Türkiye News Portal Logo