Türkiye Haber Portalı Logo 2
Neval El Saadavi Nin Anıları Kadın Hapishanesinde Yaşananlar Ve Düşünsel Mirası (1)

Neval el-Saadavi’nin Anıları: Kadın Hapishanesinde Yaşananlar ve Düşünsel Mirası

Mısırlı feminist yazar Neval el-Saadavi’nin “Kadın Hapishanesindeki Anılarım” adlı kitabı, Türkçeye Doç. Dr. Mustafa İsmail Dönmez tarafından Arapçadan çevrildi ve Ayrıkotu Kitap etiketiyle okuyucularla buluştu.

Neval el-Saadavi, 1931 yılında Mısır’da doğmuş ve 1955 yılında Kahire Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yazar, kadınların toplum içindeki ezilmişliği ve toplumsal cinsiyet konularındaki düşüncelerini cesaretle dile getirdiği için Mısır hükümetinin zulmüne maruz kalmıştır. 1972 yılında yayımlanan “Woman and Sex” adlı kitabı, tabu sayılan konulara karşı sıkı bir mücadele çağrısı yapmış ve büyük yankı uyandırmıştır. “Sıfır Noktasındaki Kadın” adlı kitabı, bir seks işçisinin yaşamını anlatan etkileyici bir eser olup, sayısız dile çevrilmiştir ve Türkiye’de de büyük ilgi görmüştür.

Neval El Saadavi Nin Anıları Kadın Hapishanesinde Yaşananlar Ve Düşünsel Mirası (2)

 

1981 yılında Enver Sedat Hükümeti tarafından hapse atılan Saadavi, 1982 yılında özgürlüğüne kavuştuğunda Arap Kadınları Dayanışma Derneği’ni kurmuştur. Ancak, bu dernek 1991 yılında kapatılmış ve Saadavi, siyasi baskılara boyun eğmeyerek yurt dışına çıkmıştır.

Neval el-Saadavi, 89 yaşında hayatını kaybetmiştir. Yazarın eserleri arasında “Havva’nın Örtülü Yüzü,” “Tanrı Nil Kıyısında Öldü,” “Kadının Cennette Yeri Yok,” “Kahire Saçlarımı Geri Ver,” “Petrol Diyarında Aşk” ve “İmamın Düşüşü” gibi önemli kitaplar bulunmaktadır. Saadavi, hem yazdığı eserlerle hem de verdiği mücadeleyle kadın hakları ve özgürlüğü konularında toplumsal bilincin gelişmesine büyük katkı sağlamış bir feminist ikon olarak anılmaktadır.

Booking Rezervasyon 1
Booking Rezervasyon 1

Index Sitemap URL List

Turhapo Logo 2
Türkiye Haber Portalı Logo 2
Türkiye News Portal Logo